Zle odzywianie stawów widzimy czesto w miazdzycy

Z tego też powodu kwas moczowy, utrzymywany we krwi krążącej w stanie rozpuszczenia, wypada w miejscach o zmienionych właściwościach fizyko-chemicznych. Przyczyniają się do tego jeszcze tzw. koloidy ochronne, które utrzymują w stanie rozpuszczenia kwas moczowy we krwi, natomiast w chrząstkach i. w stawach czynność ich jest nie wystarczająca z powodu zmian fizyko-chemicznych . Wtedy cząsteczki soli kwasu moczowego wypadaj ą z roztworu. Pierwotną więc sprawą w powstawaniu dny, w myśl tej teorii, byłyby gorzej odżywione tkanki. Złe odżywianie stawów widzimy często w miażdżycy i w związku z tym wypadają w nich sole moczanowe nawet u osób nigdy nie okazujących objawów dny. Teoria zaburzeń fizyko-chemicznych w tkankach nie tłumaczy jednak sprawy powstawania hiperurikemii. Jeżeli bowiem kwas moczowy nagromadza się w tkankach w związku z powinowactwem tkanek do kwasu moczowego, to zawartość kwasu moczowego we krwi powinna spadać lub być normalna, podobnie jak to widzimy w nagromadzaniu się soli kuchennej w tkankach. [podobne: USG genetyczne, Fordanserki, USG ciąży ]

Powiązane tematy z artykułem: Fordanserki USG ciąży USG genetyczne